Photoglobe Seminars

Συνεντεύξεις Εσύ πώς βλέπεις την Ελλάδα;

20 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη που δόθηκε στη Στέλλα Ρουσσοπούλου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vantage στις 11 Ιουνίου 2015.

Η Ελλάδα διεγείρει τη φαντασία των φωτογράφων των Photoglobe Seminars στη Θεσσαλονίκη.

Τα Photoglobe Seminars αποτελεί μία “κυψέλη” όσων αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας και θέλουν να μάθουν για αυτή μέσω τρίμηνων σεμιναρίων. Σε μία ομαδική έκθεση, λοιπόν, καλούνται οι μαθητές αυτών των σεμιναρίων να παρουσιάσουν τα φωτογραφικά τους στιγμιότυπα. Ο τίτλος της έκθεσης είναι “φαντάσου: Ελλάδα” και λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου, 9:00-20:00.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μικρά καθημερινά στιγμιότυπα, που συνειρμικά θυμίζουν Ελλάδα, και σαγηνεύουν το φωτογραφικό φακό, τη στιγμή που το ανθρώπινο μάτι, πιθανό, να έμενε αδιάφορο. Μία έκθεση που, κάλλιστα, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο εξωτερικό για την προώθηση και την ανάδειξη της χώρας μας.

Συναντήσαμε τη Βασιλική Ελευθερίου – εισηγήτρια των Photoglobe Seminars – και μας περιέγραψε όλα όσα όμορφα θα λάβουν χώρα τις προσεχείς ημέρες. Εντός και εκτός φακών.

 

Τι ακριβώς είναι τα Photoglobe Seminars και πως μπορεί να λάβει κανείς μέρος σε αυτά;

Δημιούργησα το Photoglobe Seminars από την ανάγκη και το πάθος μου να μοιραστώ την τέχνη της φωτογραφίας με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ανάγκη και πάθος με μένα. Είναι ένας χώρος όπου άνθρωποι που ενδιαφέρονται μπορούν να πάρουν τεχνικές γνώσεις αλλά και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους σχετικά με την φωτογραφία. Μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας που έχει μεράκι και μια φωτογραφική μηχανή. Υπάρχουν τμήματα αρχαρίων για όσουw χρειάζονται τις βασικές γνώσεις αλλά και τμήματα προχωρημένων για ανθρώπους που θέλουν να εξειδικευτούν σε κάποιο είδος.

Ο φετινός κύκλος σεμιναρίων ολοκληρώθηκε και οι μαθητές καλούνται να εκθέσουν τις φωτογραφίες τους. Πόσα περίπου φωτογραφικά στιγμιότυπα θα εκτεθούν;

Στην έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες θα εκτεθούν 170 φωτογραφίες από τριάντα τέσσερις εκθέτες.

Με ποια κριτήρια έγινε η τελική επιλογή των φωτογραφιών;

Το βασικό κριτήριο, το οποίο είναι πάντα το ίδιο σε όλες τις επιλογές φωτογραφιών, είναι κατά αρχήν να είναι οι φωτογραφίες καλές από τεχνικής και από αισθητικής άποψης. Επιπλέον, να έχουν πλησιάσει όσο περισσότερο γίνεται στην πρόθεση του δημιουργού για επικοινωνία μέσα από τη κάθε φωτογραφία του. Φυσικά η προσωπική ματιά του καθένα λαμβάνεται πάντα υπόψη στην τελική επιλογή.

Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση στην αρχική διαλογή των φωτογραφιών;

Η ανάγκη που ένιωθε ο κάθε δημιουργός να δείξει την πολυπλοκότητα του θέματος “Ελλάδα”. Η αρχική προσέγγιση του θέματος από τους περισσότερους ήταν να δείξει μέσα από τις φωτογραφίες του τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της χώρας του.

Το θέμα της έκθεσης παραπέμπει στην Ελλάδα. Γιατί επιλέξατε να αφιερώσετε αυτή τη φωτογραφική έκθεση στη χώρα μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια εικόνα σχηματισμένη για τη χώρα μας. Αυτή η εικόνα μπορεί να επηρεάζεται από διάφορα πρότυπα καλά ή κακά. Αυτή η εικόνα όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που έχει ο διπλανός συμπολίτης μας. Θέλησα να δώσω μια ευκαιρία στους μαθητές της σχολής να καταδείξει ο καθένας τον τρόπο που βλέπει τη χώρα του.

Αποτελεί η Ελλάδα, σήμερα, πηγή έμπνευσης για έναν φωτογράφο;

Όταν πάμε διακοπές συνήθως φωτογραφίζουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε για να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και να μπορούμε να κάνουμε ανάκληση των στιγμών των διακοπών πολύ εύκολα κοιτώντας κάποιες φωτογραφίες. Πόσοι, όμως, από εμάς δημιουργούμε εικόνες στην καθημερινότητα μας; Δεν χρειάζεται να πάμε σε κάποια μακρινή τοποθεσία για να δημιουργήσουμε. Η έμπνευση και τα θέματα μας βρίσκονται μπροστά μας, γύρω μας, αρκεί να τα προσέξουμε και να τα αναδείξουμε.

Ποιες γωνίες και ποιες στιγμές της προτίμησαν να αναδείξουν περισσότερο;

Με μεγάλη χαρά όταν άρχισα να βλέπω το πρωτογενές υλικό διαπίστωσα ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία των μαθητών μου. Στην έκθεση υπάρχουν τοπία, μικρά χωριά της Ελλάδας, πορτρέτα ανθρώπων, σύμβολα, θρησκεία, άστεγοι, πλανόδιοι πωλητές, μουσικοί το κάθε θέμα δοσμένο με την ματιά του καθένα.

Υπάρχει η αποτύπωση της κρίσης στο τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα;

Ναι υπάρχει αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κοιτώντας κάποιος τις φωτογραφίες θα δει και την Ελλάδα της θάλασσας και του ουρανού, τους ανθρώπους αυτής της χώρας και τους άστεγους. Η Ελλάδα όπως και κάθε χώρα δεν είναι μονοσήμαντη και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από τις δύσκολες ή τις καλές στιγμές που περνάει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θα υπάρξουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης;

Θα υπάρχει μια κλήρωση για έναν δωρεάν κύκλο σεμιναρίων στον επόμενο κύκλο μαθημάτων που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Τι συναισθήματα επιδιώκουν οι μαθητές σας, μέσω των φωτογραφιών τους, να προκαλέσουν σε όσους παρευρεθούν στην έκθεση;

Πιστεύω τις πολυσήμαντες ιδιότητες της χώρας που ζουν.

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τη δημιουργία καινούργιων τμημάτων με διαφορετική θεματολογία για να μπορέσουν οι μελλοντικοί μαθητές να βρουν το είδος της φωτογραφίας που τους ταιριάζει περισσότερο και να αναδείξουν καλύτερα την ανάγκη τους για επικοινωνία μέσα από τη φωτογραφία.

Geosense UAS Academy - Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειριστών ΣμηΕΑ
Technofilm - Ψηφιακό εργαστήριο φωτογραφίας
Merkouri Albums - Ψηφιακά άλμπουμ γάμου και βάπτισης