Photoglobe Seminars

Εκδηλώσεις Φωτογραφία & Σινεμά: Καδράροντας τον κόσμο

19 Νοεμβρίου 2019

Τις επόμενες μέρες, από την Κυριακή 24 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ξεκινά το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο “Φωτογραφία & Σινεμά: Καδράροντας τον κόσμο”.

Living the Light

Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι τέσσερις ταινίες που προβάλλονται είναι:

Το αλάτι της γης

των Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο και Βιμ Βέντερς (πρωτότυπος τίτλος: Salt of the Earth)

Salt of the Earth

Ένα ταξίδι με τον κορυφαίο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στο ανθρώπινο τοπίο και την ψυχή της φύσης. Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτη -μεταξύ άλλων- των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ «Buena vista social club» και «Pina». Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Υποψηφιότητα για ΟΣΚΑΡ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015
Ειδικό βραβείο «Un certain regard» Φεστιβάλ Καννών 2014
Βραβείο κοινού Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2014

Πέντε σπασμένες κάμερες

των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι (πρωτότυπος τίτλος: Five Broken Cameras)

5 Broken Cameras

Ο Παλαιστίνιος αγρότης Εμάντ Μπουρνάτ έχει πέντε βιντεοκάμερες, και κάθε μια τους αφηγείται ένα κομμάτι της ιστορίας ενός χωριού που αντιστέκεται στην κατασταλτική πολιτική του Ισραήλ. Ο Εμάντ ζει στο Μπιλ’ίν, ένα χωριό δυτικά της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη.Με την πρώτη κάμερα καταγράφει πώς οι μπουλντόζες των Ισραηλινών ήρθαν και ξερίζωσαν τις ελιές το 2005. Από το Μπιλίν περνάει και το τείχος Ισραήλ- Γάζας, που διαχωρίζει τους προωθούμενους ισραηλινούς οικισμούς από τους Παλαιστίνιους. Τις πρώτες μέρες της αντίστασης ενάντια στους Ισραηλινούς εποίκους και τους μόνιμα παρόντες Ισραηλινούς στρατιώτες, γεννιέται ο τέταρτος γιος του Εμάντ, Tζιμπρίλ. Το πλάνα εναλλάσσονται ανάμεσα στο αγοράκι που μεγαλώνει, στις πολλές ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας, και στη σταθερή πρόοδο των έργων οικοδόμησης του τείχους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, αλλά και από το Ισραήλ, προσφέρουν τη βοήθειά τους καθώς το κύμα αντίστασης μεγαλώνει, αλλά όταν η κατάσταση εντείνεται, θα γίνουν συλλήψεις και χωρικοί θα σκοτωθούν. Ο Εμάντ εξακολουθεί να καταγράφει τα γεγονότα, παρά τις ικεσίες της γυναίκας του που φοβάται για αντίποινα.

Η πρώτη παλαιστινιακή ταινία υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

Χίλιες φορές καληνύχτα

του Έρικ Πόπε (πρωτότυπος τίτλος: Tusen ganger god natt)

A Thousand Times Good Night

H Ρεμπέκα είναι μια τολμηρή φωτογράφος που επιδιώκει να βρίσκεται σε εμπόλεμες χώρες απαθανατίζοντας επικίνδυνες καταστάσεις. Έπειτα από μια αποστολή στην οποία τραυματίζεται, ο άνδρας της της βάζει τελεσίγραφο. Θα διαλέξει ή τη δουλειά της ή την οικογένειά της.

Living the light – Robby Müller

της Κλαιρ Πάιμαν

Living the Light

Η Κλαιρ Πάιμαν βυθίζεται στο προσωπικό αρχείο ενός εκ των σημαντικότερων διευθυντών φωτογραφίας του σύγχρονου σινεμά, του Ρόμπι Μίλερ.